Нові підозрювані у розстрілах на Майдані керували діями "Беркуту", - ГПУ

Чинні високопосадовці МВС Володимир Гриняк, Анатолій Серединський, Ігор Бабич та їхній колишній колега Сергій Поготов тримали постійний зв'язок з командирами "Беркуту" під час найгарячіших подій на Майдані

Про це розповів начальник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури на сьогоднішньому брифінгу, передає Еспресо.TV.

За його словами, про безпосередні контакти підозрюваних з "Беркутом" свідчать дані про їхні телефонні перемовини.

Усі підозрювані пов'язані з колишнім Департаментом громадської безпеки МВС (нині -  Департамент превентивної діяльності Нацполіції). Як зазначив Горбатюк, саме цей департамент керував діяльністю спецпідрозділу "Беркуту" під час протестних акцій, включно із забезпеченням його зброєю та спецзасобами.

Головним у цій групі Генпрокуратура вважає Гриняка, який також підозрюється у використанні незаконних коштів, які видавали ним "беркутівцям" за "хорошу роботу". 

Також йому інкримінується координація дій під час штурму Майдану у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року.

"На час подій на Майдані Поготов був першим заступником начальника Департаменту громадської безпеки, Гриняк - заступником начальника Департаменту громадської безпеки - начальником управління, Серединський займав посаду начальника відділу організації служби громадської безпеки, Бабич був головним інспектором цього ж відділу", - пояснив Горбатюк.

На сьогоднішній день Поготов у системі МВС вже не працює, Гриняк керує управлінням громадської безпеки Нацгвардії, Бабич став керівником Департаменту превентивної діяльності Нацполіції, Серединський став заступником Бабича у цьому ж департаменті

"Ми їм інкримінуємо спільну діяльність саме під час протестних акцій. Окрім того, на сьогоднішній день зв'язки між ними збереглися", - заявив горбатюк.

ГПУ підозрює цих осіб у підготовці та координації силового розгону мирної ходи вранці 18 лютого, вночі 19 лютого, розробці нормативних актів про застосування безкоштовно отриманих з Росії світло-шумових гранат, оскільки на них не було дозволу від українського Міністерства охорони здоров'я. 

"На сьогоднішній день встановлено потерпілих від цих гранат - понад 200 осіб", - уточнив Горбатюк.

Доказами проти цієї групи посадовців, які вже можна оприлюднили без шкоди для слідства, він назвав свідчення командирів "Беркуту", а також телефонні контакти підозрюваних.

Зокрема, "беркутівцям" дзвонив Серединський, а вранці 18 лютого Гриняк та Серединський були присутні на нараді під головуванням розшукуваного Федчука, що проводилася біля Жовтневого палацу.

Як наголосив Горбатюк, Гриняк, Серединський, Бабич та Поготов належать до "середньої ланки", яка перебувала між організатороми злочинів проти майданівців (президент Янукович, міністр внутрішніх справ Захарченко та його заступник Ратушняк) й безпосередніми виконавцями, особи яких також встановлено.

Також він нагадав, що на сьогодні потерпілими від злочинних дій "Беркуту" під час Революції Гідності (побиття, вбивства) визнано півтори тисячі людей.