У Польщі відкриють доступ до реєстрів педофілів

У Польщі з 2018 року реєстри найнебезпечніших сексуальних ґвалтівників, зокрема рецидивістів і педофілів, будуть у відкритому доступі в мережі інтернет

Про це повідомляє "Укрінформ".

За даними Мін'юсту Польщі, їх налічується близько 800 осіб.

Для того, щоб не потрапити з наступного року у відкритий реєстр, особи, які вчинили тяжкі сексуальні злочини, матимуть два місяці, щоб оскаржити в судах оприлюднення своїх даних. Остаточно рішення в цих випадках прийматимуть суди впродовж декількох місяців.

За інформацією ЗМІ, з наступного року також у відкритих реєстрах можна буде знайти інформацію про сексуальних злочинців - ім'я та прізвище, дату і місце скоєння злочину, юридичну кваліфікацію злочину, населений пункт, де проживає колишній злочинець, і його фотографію.

Як повідомляється, вже з 1 жовтня цього року частково відкриють реєстри сексуальних злочинців. Вони будуть доступні для поліції, судів, прокуратур, а також керівників шкіл і літніх таборів для відпочинку дітей. До реєстру з обмеженим доступом потраплять усі особи, які вчинили злочини на сексуальному ґрунті, - понад 3000 поляків.

У той же час рішення влади відкрити реєстр особливо небезпечних сексуальних злочинців викликало неоднозначну реакцію у польському суспільстві. Зокрема, суспільство сексологів Польщі переконане, що відкриття реєстрів не стане ефективним засобом зменшення загрози вчинення злочинів на сексуальному ґрунті, а колишнім ґвалтівникам закриє шлях до нормального функціонування в суспільстві.