У Британії винайшли "універсальну" вакцину від людського, свинячого та пташиного грипу

У Великій Британії шукають 500 добровольців для випробування нової "універсальної" вакцини від сезонного грипу

Про це повідомляє ВВС.

Вакцина відрізняється від тієї, яку щороку розробляють на основі прогнозу щодо наступного штаму вірусу. Нова вакцина діє проти тієї частини вірусу, яка залишається незмінною. Розробники з Оксфордського університету кажуть, що їхня вакцина буде дієвою проти людського, пташиного та свинячого грипу та краще захищатиме людей від сезонних спалахів хвороби.

Професор Сара Гілберт та її однодумці вважають, що розроблену ними вакцину слід використовувати паралельно з цьогорічною. У Національному інституті медичних досліджень, який підтримує цей проект, повідомили, що це вперше в світі масштабне випробування такої вакцини проводять на людях.

До участі у випробуванні нової вакцини запросили пацієнтів віком за 65, які живуть у графствах Оксфордшир і Беркшир. Половина з 500 волонтерів отримають щеплення традиційної вакцини від сезонного грипу і препарат-плацебо, а половині - зроблять щеплення від сезонного грипу і введуть експериментальний препарат.
Нова вакцина по-новому захищає організм від грипу. Вірус грипу під мікроскопом нагадує кулю, вкриту шпильками. Всі поширені зараз вакцини від грипу вчать імунну систему організму розпізнавати ці шпильки - або протеїни поверхні вірусу. Але ці протеїни змінюються, а відтак має змінюватися і вакцина.

Нова експериментальна вакцина вчить імунну систему організму створювати власні механізми імунного захисту, відомі як клітини-Т, здатні захищати від "кулі" - або незмінної основи вірусу. Ця вакцина здатна долати багато різних штамів грипу. Її не треба буде змінювати щороку, на відміну від інших вакцин проти грипу.

Випробування вакцини триватимуть два роки. Якщо вони будуть успішні, вакцину ліцензують для широкого застосування.