Європарламент вимагатиме посилити санкції проти Росії через репресії в Криму

Члени Європарламенту закликають Євросоюз розширити економічні та персональні санкції проти Росії та осіб, які причетні до переслідування кримських татар та інших українських заручників Москви

Про це повідомляє Укрінформ.

Пункт про це включили до проектів п’яти зареєстрованих резолюцій законодавчого органу ЄС щодо справ кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та журналіста Миколи Семени.

В Європарламенті наголосили, що санкції ЄС проти Росії через анексію Криму залишатимуться до відновлення сувернітету України над Кримом.

"ЄП також закликає Раду ЄС опрацювати наступний пакет санкцій проти Росії, який буде активований, якщо Росія відмовиться припинити переслідування Меджлісу кримських татар та продовжуватиме вчиняти інші порушення прав людини у Криму", - йдеться у проекті резолюції.

Крім того депутати планують закликати Раду ЄС розширити персональні економічні санкції та накласти візову заборону на осіб, які відповідальні за фабрикування політичних справ та незаконних вироків на території окупованого Криму.

Також у проекті документа є вимога до керівництва Росії негайно і безумовно звільнити усіх незаконно ув’язнених у Криму та на російській території українських політичних заручників, скасувати усі висунуті ним обвинувачення та припинити репресії проти кримських татар.

Європейські консерватори та реформісти у своєму документі підтримали ідею створення міжнародної переговорної платформи для деокупації Криму.

Читайте також: 8 років за мітинг в Криму. Історія заступника голови кримських татар Ахтема Чийгоза

Європарламентарії також нагадують Москві про її повну відповідальність, як окупаційної влади, за дотримання прав людини у Криму та вимагають допустити на територію півострова міжнародні моніторингові групи, зокрема під егідою ООН.

Дебати про порушення прав людини в окупованому Росією Криму та голосування відповідної резолюції відбудуться у четвер у Страсбурзі.