Аграрії вирішують, як ефективно підтримати АПК

В бюджеті на 2018-й рік на підтримку агропромислового комплексу планують передбачити шість мільярдів триста мільйонів гривень

Про це передає Еспресо.TV.

Профільні асоціації, члени громадської ради при Мінагрополітики та народні депутати вже зараз активно обговорюють, як ефективніше використати гроші на підтримку галузі. Аграріїв турбує заплановане зменшення обсягів бюджетних дотацій — з 4 до 2 мільярдів гривень. Йдеться про компенсації після скасування спецрежиму сплати ПДВ.

"Якщо минулого року була прийнята позиція, що 90 відсотків коштів, більшість коштів направити на фінансову підтримку. Тобто альтернативу спецрежиму ПДВ. То треба хоча б 2-3 роки це продовжувати, тому перша пропозиція — основний відсоток, 4 мільярди з 6 відправити на квазіакумуляцію", - сказав гендиректор асоціації "Українського клубу аграрного бізнесу" Тарас Висоцький.

А от 950 мільйонів гривень компенсацій на придбання вітчизняної сільгосптехніки та обладнання — це забагато, вважають у Всеукраїнській аграрній раді. Ринок не настільки місткий. Тож досить і 500 мільйонів, а решту 450 краще витратити на ті ж бюджетні дотації.

"За тими даними, які опубліковані в пресі, у нас взагалі увесь об'єм реалізації вітчизняної сільгосптехніки - це близько півтора мільярдів. Відповідно, якщо ми компенсуємо 20% для того, щоб поглинути один мільярд, ми повинні реалізувати приблизно на 5 мільярдів. Що неможливе, такого різкого зростання виробництва просто не буває", - сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

А от виділення по 300 мільйонів гривень компенсацій за відсотками по кредитам та на племінні закупівлі — аграрії цілком підтримують.

"Визначаємо напрями, куди краще вкладати. Хотілося б, щоб виробники розвивали різні напрями, і у рамках цих напрямів вони будуть брати кредити для своєї діяльності - по іншому це не буває і ось ці відсотки потрібно компенсувати", - сказав голова Федерації роботодавців АПК Вадим Бадаєв.

Відтепер зібрані на круглому столі пропозиції та зауваження аграрії будуть відстоювати у комітетах парламенту та профільних міністерствах, аби всі вони були враховані при прийнятті головного кошторису на 2018 рік.