Десятки знищених бібліотек сходу країни отримають нове дихання

На честь Всеукраїнського дня бібліотек у Верховній Раді відбулася всеукраїнська благодійна акція "Відродження бібліотек сходу України"

Представники комітету з питань культури і духовності ВР разом з головою комітету Миколою Княжицьким закликали привернути увагу уряду та суспільства до проблем книгозбірень, особливо на Донбасі, які часто нагадують склади радянської макулатури, а не сучасні інформаційні центри, передає Еспресо.TV.

У ході акції у кулуарах Верховної Ради була організована фотовиставка, під час якої група народних депутатів закликала підтримати сучасні бібліотеки, зокрема ті, які були знищені у ході воєнно-терористичної операції на Сході.

Народні депутати Микола Княжицький, Вікторія Сюмар, Ганна Гопко та багато інших під час відкриття виставки передали до скарбнички Благодійного фонду "Бібліотечна країна" низку цікавих книжок, котрі вже найближчими днями відправлять на схід. Бібліотеки Краматорська, Слов’янська, Покровська, Старобільська та інших міст отримають із цієї скарбнички дитячу літературу, книжки про Революцію Гідності.

"Це Юрій Жемільов, харків’янин, між іншим, який дуже багато зробив і для розвитку української мови і для літературознавства. А це золотий вік української мови, ця книга розповідає про всіх видатних діячів, які мали відношення до української пісні, до української писемності", - так голова комітету з питань культури і духовності прокоментував передачу десятків книг, серед яких були і вже історичні трактати сьогодення, як от "Люди Майдану" за видавництвом редактора газети "День" - Лариси Івшиної.

Як зазначила директор Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Горького Інна Риб’янцева: "Бібліотека втратила всі книжкові фонди, але наразі ми маємо близько 3 тис. нових книг, подарованих небайдужими громадянами".

Учасники акції наголосили на важливості проведення реформ у сучасній бібліотечній галузі. Зокрема, декомунізації існуючих фондів і проведенню оцифровування бібліотечних архівів.

"Бібліотечна сфера України потребує корінної реформи та модернізації. Це передбачає багато змін, зокрема зміни критеріїв оцінки ефективності бібліотек, кваліфікаційних вимог до кадрів, перегляд нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками", - наголосила засновник благодійного фонду "Бібліотечна країна" Тамара Сухенко.