Нацменшини повинні вільно володіти державною мовою своєї країни, - генсек Ради Європи

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що меншини в Європі повинні вільно володіти мовою країни, в якій вони мешкають

Про це йдеться в його статті на EUobserver, присвяченій суперечці між Україною та окремими державами-членами Ради Європи щодо українського закону "Про освіту".

"Звичайно, меншини в Європі повинні вільно володіти державною мовою. Це життєво важливо для їхньої повної участі в суспільстві, і держава повинна розгорнути всі засоби, необхідні для того, щоб вони могли цьому навчитися", - вважає Ягланд.

Він зазначає, що в той же час держава також повинна забезпечити право та можливість використовувати свою рідну мову як у культурному, так і в офіційному обміні. За його словами, це, у свою чергу, "дозволяє культурним меншинам процвітати та користуватися повагою".

Ягланд наголошує, що питання стосовно використання мов меншин повинні бути вирішені швидко та відповідно до міжнародних зобов'язань.

"Сьогодні кожен сьомий європеєць належить до національної або мовної меншини. Багато хто знаходяться в політичних точках, де ще не вичерпалася напруга після Другої світової або після холодної війни. Завжди є потенціал для зловживань правами меншин, і завжди існує моральний імператив запобігти цьому", - пише генсеретар Ради Європи.

На переконання Ягланда, уряди повинні продемонструвати у питання нацменшин політичну волю виконувати свої юридичні зобов'язання.