Продовження закону про особливий статус Донбасу не означає його вступ в дію, - Геращенко

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила, що сьогоднішня пролонгація закону про особливий статус Донбасу не означає його вступ в дію

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні Рада проголосувала два закони. Перший, який пролонгує на рік можливість вступу в дію "Закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Він був проголосований в надважких умовах три роки тому, в ситуації прямого наступу Росії, коли метою ключовою було зупинити наступ і вбивство наших солдатів", - наголосила Геращенко.

За її словами, це була мета зупинити вбивства українських військових. 

Як зазначає Геращенко, закон про особливий статус Донбасу за три роки не вступив в дію, бо не було виконано ключовий пункт Мінських угод - безпековий і гуманітарний.

"Не припинено обстріли, не звільнено заручників, не виведено російські війська і техніку. Тому всі норми того закону - мертві. Але виконання політичного блоку Мінських угод з боку України примушувало наших європейських партнерів тримати своі зобов'язання - санкціі проти Росії", - пояснила заступниця голови парламенту.

За словами Геращенко, сьогоднішня пролонгація закону не означає його вступ в дію, бо це неможливо без виконання безпекового блоку.

"Але (пролонгація, - ред) дала зброю нашим дипломатам на переговори по санкціям і миротворцям", - наголосила вона.