ФСБ погрозами змушувала українського заробітчанина збирати інформацію про військових

СБУ викрила спробу вербування представниками ФСБ мешканця Чернігівської області, який нелегально працював в Росії

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Під тиском та погрозами ФСБ примусила українця погодитись на співпрацю.

"Погрожуючи кримінальним переслідуванням за нелегальне працевлаштування, представники ФСБ змусили заробітчанина повернутися в Україну та зібрати інформацію про кількість особового складу і техніки українських військових підрозділів в прикордонних з Росією районах", - йдеться у повідомленні.

Чоловік також мав надати відомості про засоби захисту держкордону України, розміщення військових об’єктів та конфіденційні дані співробітників українських правоохоронних органів.

За даними СБУ, після виконання завдання він мав прибути до Росії та передати інформацію своїм "кураторам". Повернувшись в Україну, чернігівець відразу зв’язався із співробітниками СБУ і надав свідчення стосовно обставин вербування іноземними спецслужбами та поставлених перед ним завдань.

"Державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років, однак, враховуючи, що мешканець Чернігівщини не виконав злочинного завдання іноземних спецслужб і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та отримане завдання, суд задовольнив клопотання органів слідства і звільнив його від кримінальної відповідальності", - зазначають у прес-службі.