На Місяці може бути лід, з якого космонавти приготують їжу, - дослідження

Нове дослідження показало, що у Місяця була своя атмосфера 3-4 мільярди років тому

Про це повідомляє Science Alert.

Атмосфера сформувалася під час виверження вулканів на супутнику. Гази над його поверхнею формувалися так швидко, що не встигали просочитися в космос.

Зараз у Місяця немає атмосфери, бо він не володіє достатньо сильним магнітним полем і достатньою масою для підтримання атмосфери навколо себе. Так що, на відміну від Землі, будь-яка атмосфера навколо Місяця швидко зноситься сонячними вітрами.

Команда вчених використовувала зразки місячного реголіту і виявила, що вулканічна активність на супутнику досягла піку близько 3,5 мільярдів років тому, коли атмосфера була густою.

Атмосфера проіснувала близько 70 мільйонів років, перш ніж зникнути. В той період, коли у Місяця була атмосфера, він майже в три рази наблизився до Землі, і тому здавався набагато більшим у небі.

Науковий співробітник університету космічних досліджень Девін Крінг сказав: "Ця робота радикально змінює наш погляд на Місяць. Це не просто безповітряне кам'янисте тіло, воно раніше було оточене атмосферою".

Ця нова інформація дуже важлива для майбутніх космонавтів і місячних місій. Дослідження демонструють, що летючі речовини з атмосфери, можливо, осіли в місячних кратерах. Якщо це так, то на Місяці може бути джерело льоду, який космонавти і колоністи можуть використовувати для питної води, вирощування їжі та інших потреб.