Геращенко розповіла про плани нового президента ПАРЄ та ризик повернення делегації Росії

Новий президент Парламентської Асамблеї Ради Європи представниця Кіпру Стелла Кіріакідіс назвала пріорітетом боротьбу з корупцією в організації

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"У своїй першій промові вона наголосила на боротьбі з корупцією. Вона очолила організацію в дуже важкий час, після того як попередній президент проросійський Аграмунт доклав максимум зусиль для дискредитації і посади президента ПАРЄ і самої організації. Українська делегація докладе зусиль, щоб допомогти пані Кіріакідіс повернути довіру до ПАРЄ", - сказала Геращенко.

При цьому перший віце-спікер Ради зазначила, що боротьба з корупцією не може бути єдиним пріорітетом.

"Повернення довіри означає, що вектор боротьби з корупцією не може бути єдиним. Ми наполягатимемо на тому, що захист прав людини, поваги до суверенітету та територіальної цілісності всіх країн-членів є ключовим пріорітетом", - додала нардеп.

При цьому Геращенко наголосила, що президент ПАРЄ не зможе власним рішенням повернути делегацію Росії, як про це просив Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд у зв'язку з питанням фінансового внеску росіян.

"Президент і керівництво ПАРЄ не можуть когось повертати чи піддавати санкціям - це питання вирішується голосуванням і через резолюції. Публічно керівництво ПАРЄ боятиметься про це говорити. Росія сьогодні є токсичною. Принципи організації та бюджет - питання різних категорій. Україна стоятиме на засаді захисту принципів", - сказала Геращенко.