Лише 2% українських науковців задоволені зарплатнею, - опитування

Тільки 2% опитаних науковців зазначили, що їх задовольняє заробітна плата

Про це йдеться в результатах дослідження соціологічної групи "Рейтинг".

"Лише 2% опитаних заявили, що їхня наукова діяльність фінансується у достатній мірі, 55% заявили, що вона фінансується частково. 35% сказали, що їхня діяльність взагалі не фінансується", - повідомляють в соціологічній групі.

 Зазначається, що більш-менш кращі справи із фінансуванням серед науковців Києва, докторів наук та тих, у кого стаж діяльності більше 20 років. Однак серед дніпрян, працівників без наукового ступеня та тих, у кого невеликий стаж, ситуація дещо гірша.

Більше половини опитаних розповіли, що не збираються переїжджати за кордон через роботу.

"56% опитаних заявили, що не розглядають можливості переїзду за кордон на наукову роботу. 26% опитаних відповіли, що думають про таку можливість, 18% не дали відповіді на це питання", - йдеться в результатах дослідження.

Дещо більше тих, хто думає про наукову еміграцію серед вчених Львова, працівників без наукового ступеню та тих, у кого невеликий стаж роботи.

Серед основних очікувань від еміграції - найчастіше називали фінансову винагороду за свою роботу (43%). Про бажання практичного втілення результатів своєї роботи як мотивацію до виїзду говорили 28%, наукове визнання – 14%, моральне задоволення – 10%.

Дослідження провели з 4 по 30 вересня 2017 року у п'яти містах - Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів. Всього опитали 1000 людей з 35 наукових установ.