У вересні Росія збільшила контрабанду вугілля з "ДНР/ЛНР" майже на 20%

У вересні цього року Росія експортувала в країни ЄС близько 208 тис. тонн вугілля, яке Москва нелегально вивезла з окупованих районів Донецької та Луганської областей

Про це повідомляє LIGA.net.

Зазначається, що це на 18% або близько 33 тис. тонн більше ніж у серпні цього року, коли Росія експортувала близько 175 тис . тонн вугілля з "ДНР/ЛНР".

У вересні 77,8% усієї контрабанди, або 161,4 тис. тонн, довелося на чотири російські фірми: Компанію "Газ-Альянс", "Петролеум капитал" - обидві підконтрольні Сергію Курченко, "ТД Антрацит" і "Русский антрацит", пише видання.

За словами російського вугільного трейдера, в серпні-вересні експорт вугілля, зокрема вивезеного з Донбасу, з портів на півдні Росії був обмежений через обмеження, введені російськими залізницями.

"Зараз пріоритет віддається поїздам з матеріалами для будівництва Керченського мосту. Тому в Ростові спостерігалося значне скупчення вагонів з вугіллям і були затримки з відвантаженням на експорт", - повідомило джерело виданню.

З липня декілька компаній, які вивозять вугілля з окупованих територій Донбасу, припинили оформлювати відповідні поставки в російській митниці. Через це стало складніше відстежувати вугілля на неконтрольованому Україною кордоні з Росією.

"Наприклад, Компанія "Газ-Альянс" і ЗАТ "Внешторгсервис" не проходять як імпортери антрациту з окупованих територій України, як було раніше. При цьому згідно з експортними накладним Федеральної митної служби, Компанія "Газ-Альянс" у вересні поставила за кордон через АТ РЗД "Логистика" понад 82 тис. тонн вугілля-антрациту "невідомого походження", - пише видання.

Водночас російські трейдери продовжують поставляти контрабандне вугілля через офшорні компанії без вказівки країни призначення.

Читайте також: Польща купує у терористів Донбасу дефіцитне для України вугілля. Чому так відбувається

Серед цих компаній - Coal trade antrahcit LLP, Gregol Limited (Велика Британія, обидві контролюються братами Олександром та Сергієм Мельничуком), Сarbon & natural resources corp Limited, Altercom Limited, Yorkland Merchants limited, Bornholm Inter LP.