Україна відправить лікарів до Гриба без дозволу Росії

Міністерство закордонних справ та Міністерство охорони здоров’я відправлять українських лікарів для проведення огляду утримуваного в краснодарському СІЗО в Росії Павла Гриба, керуючись листом Європейського суду з прав людини

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на директора консульської служби МЗС України Сергія Погорельцева.

За його словами, 6 жовтня ЄСПЛ відправив лист адвокату Гриба, в якому повторно попросив до 16 жовтня надати висновки про обстеження хлопця українськими фахівцями.

Через це Генконсульство направило до російських представників чергові звернення з вимогою допустити до затриманого українських лікарів у період із 12 по 15 жовтня цього року.

"Враховуючи позицію Європейського суду з прав людини, Київ, не очікуючи рішення російської сторони про допуск українських лікарів до затриманого Гриба, керуючись відповідним листом ЄСПЛ, відряджає українських медиків до Російської Федерації", - сказав Погорельцев.

Він сподівається, що Росія  виконає прохання ЄСПЛ та надасть відповідний дозвіл на відвідання Гриба українськими фахівцями.

Однак Погорельцев не виключає, що Москва може відмовити.

"Ми передбачаємо три варіанти розвитку подій. Перший: Росія не наважиться ослухатися ЕСПЛ і надасть дозвіл на обстеження Гриба нашими лікарями. Другий - відмовить, і треті - просто проігнорує наше звернення", - пояснив Погорельцев.

Наразі МЗС спільно із МОЗ працюють над відрядженням зазначених лікарів до Росії 11 жовтня.

Дипломат зазначив, що Україна оплатила Грибу послуги адвоката.