Виступ президента Чехії про продаж Криму антиєвропейський і аморальний, - голова комітету ПАРЄ

Українська делегація в ПАРЄ засуджує заяву президента Чехії Мілоша Земана про визнання російської анексії Криму та виплати Україні компенсації

Про це у ефірі Еспресо.TV заявила голова юридичного комітету ПАРЄ український нардеп Олена Сотник.

"Шкода, що такі люди посідають керівні посади саме в країнах ЄС. Людина навіть не усвідомлює, на які цінності зазіхає. Цей виступ був антиєвропейським, аморальним і цинічним. Він вважає, що можна встановлювати ціну на суверенітет і територіальну цілісність окремих держав", - сказала Сотник.

Член делегації України в ПАРЄ також прокоментувала прохання Генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда повернути права російській делегації, щоб не залишитися без внеску Росії.

"У пана Ягланда виявилася своя ціна та вартість цінностей Ради Європи, яка дорівнює членському внеску Російської Федерації. Багато європейських колег заявили, що він утратив відчуття реальності", - зазначила голова юридичного комітету ПАРЄ.

Щодо намагань Угорщини ініціювати перегляд Угоди про Асоціацію України та ЄС через мовну статтю в українському законі про освіту Сотник нагадала, що прем'єр-міністр цієї країни є прихильником російського президента Володимира Путіна, а права нацменшин Україна захищає краще, ніж офіційний Будапешт.

"Угорщина грає сценарій, який, скоріше за все, продиктований за межами цієї країни. Це спроба дискредитувати Україну на міжнародній арені. Угорщина не виконує на своїй території зобов'язань щодо забезпечення можливостей нацменшин отримувати освіту рідною мовою. Україна в цьому пішла далеко попереду Угорщини та Румунії", - додала Сотник.