Європарламент бачить Україну в проекті "Східне партнерство+"

Європарламент пропонує конкретні заходи на підтримку країн "Східного партнерства", зокрема України, Молдови та Грузії

Про це повідомляє Укрінформ.

В Європарламенті, зокрема, підтримують створення так званої моделі "Східне партнерство+" для країн, які досягли суттєвого прогресу у проведенні реформ, спрямованих на зближення з ЄС, задля створення можливостей у приєднанні до митного та енергетичного союзів, до Шенгенської зони, скасування тарифів за роумінг, а також залучення до спільної політики безпеки та оборони ЄС.

Окрім цього, у проекті документа йдеться про створення трастового фонду для України, Грузії та Молдови, який має забезпечити приватні і державні інвестиції у соціально-економічну інфраструктуру цих країн.

ЄП також підтримує проведення подальших економічних реформ у країнах "Східного партнерства", включно з ліквідацією монополій, обмеженням ролі олігархів, запобіганням відмиванню грошей та уникненням від оподаткування.

Крім того, наголошується на необхідності продовження тиску на Росію з метою вирішення конфліктів у східній Україні та відновлення суверенітетів на окупованих територіях: України у Криму, Грузії в Абхазії і Південній Осетії та Молдови у Придністров’ї.

Профільний комітет законодавчого органу ЄС підтримує й розгортання озброєної поліцейської місії ОБСЄ на сході України. Як планується, проект резолюції буде проголосований на пленарній сесії Європарламенту в листопаді.