Грицак розповів, хто вербував іноземних найманців для бойовиків на Донбасі

Служба безпеки України назвала імена громадян Сербії, яких відомство вважає основними вербувальниками бойовиків за кордоном

Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак, передає Еспресо.TV.

"Нікола Йобич, член сербського клубу друзів Путіна, співатор сербського видання "Геополітика". Фактично, ми його вважаємо інструментом в мережі Дугіна по просуванню "Русского мира" за кордоном. Він теж воював на Донбасі", - зазначив Грицак.

В СБУ його вважають одним з активних агітаторів або вербувальників саме сербської частини найманців.

"Головним вербувальником Вагнера з балканських країн виступає Савичич Давор Драголюбович. Він має тісні зв'язки із сербськими спецслужбами часів Слободана Мілошевича. Це теж дуже характеризує цю особистість", - розповів глава СБУ.

На сьогодні він переховується від слідства в Росії за організацію терористичного акту у Чорногорії, вбивств на території колишньої республіки Югославія.

"Він отримав прізвисько "Елвіс". Учасник приватної військової компанії Вагнера з перших днів на Донбасі. Ми знаємо його особистий номер – це М0335"  - додав Грицак.

Він розповів, що на сьогодні СБУ відомо, що тільки на території "ЛНР" з початку конфлікту на Донбасі воювали більше 300 громадян Сербії.

"Ми вже надсилали до цієї країни дані щодо бойовиків, які воювали проти українського військ на Донбасі. Ми знаємо, що більшість з цього сербського підрозділу дислокувалася в районі міста Алчевськ, ми маємо конкретні адреси та прізвища", - сказав Грицак.