Венеціанська комісія хоче мінімум політики при створенні Антикорупційного суду

Венеціанська комісія оприлюднила свій висновок щодо створення Антикорупційного суду в Україні

Про це йдеться у висновку Європейської комісії за демократію через право, оприлюдненому на офіційному сайті. 

Зазначається, що Вищий спеціалізований антикорупційний суд необхідно створити відповідно до закону України "Про судоустрій та статус суддів".

Попри це, експерти були не повністю задоволені законопроектом № 6011, який зараз перебуває на розгляді парламенту. Це стосується положення щодо повернення до політичних механізмів призначення суддів, яке непокоїть Комісію.

Україні радять ввести "додаткові захисні механізми для забезпечення незалежної процедури призначення суддів від виконавчої та законодавчої влади". 

У Комісії вважають, що призначення членів комісії політичними особами чи установами може підривати процес деполітизації судової системи.

Таким чином, призначення антикорупційних суддів повинно відбуватися з відхиленням від загальної процедури - не більше, ніж це є необхідним з урахуванням специфіки такого суду. Іншими словами, вони можуть бути прийнятними, але мають бути обмеженими. Не повинно складатися враження, що антикорупційні судді мають певні привілеї.

"Спеціальні правила для антикорупційних судів та суддів (включаючи їх призначення та статус), які відрізняються від загальних положень визначених Законом України "Про судоустрій та статус суддів", повинні бути обмежені до необхідного рівня для забезпечення ефективної роботи", - наголошується у висновку.