Експерт пояснив, чим викликана вимога щодо української мови у школах

Обов'язковість навчання в освітніх закладах усіх типів суто державною мовою, яка затверджена новим українським законом про освіту, спричинена недосконалістю правової системи й ситуацією в освіті

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів один зі співавторів закону Тарас Шамайда, який, зокрема, розробляв 7-у "мовної" статтю цього документа.

За його словами, через те, що в Україні досі діє одіозний закон Ківалова-Колісніченка, деякі викладачі вишів негуманітарного профілю досі не перейшли на українську мову.

Аналогічна ситуація, зазначив він, спостерігається "в спортивних та музичних школах, які за статутом є формально з українською мовою навчання, навіть у Києві, не кажучи вже про схід і південь України".

"Це є ситуація, коли освіта реально не є україномовною", - наголосив Шамайда.

Питання мови навчання, на його думку, є не лише питанням культури чи літератури, а й "питанням безпеки та національної єдності".

"Якби у нас був нормальний мовний закон і нормальна україномовна освіта, у нас би не було ситуації з окупацією Криму та Донбасу. Якби ми з проголошенням Незалежності ще 25 років тому прийняли нормальні законодавчі норми", - додав Шамайда.