Мотиви Угорщини щодо закону про освіту перегукуються з референдумом у Нідерландах, - віце-прем'єр

Поведінка Угорщини щодо освітнього закону перегукується з труднощами, які виникли під час підготовки до референдуму в Нідерландах стосовно ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв'ю "Укрінформ".

Вона наголосила, що предметна розмова з країнами, які висловили своє застереження щодо освітнього закону, була б у випадку сприйняття готовності України до діалогу.

"На жаль, ми розуміємо, що, зокрема в угорському випадку, є націленість на внутрішньоугорську аудиторію. Це дуже перегукується, хоч і в іншому контексті, з тими труднощами, з якими ми зіткнулися, коли бачили підготовку до референдуму в Нідерландах стосовно ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС. Тоді нам багато хто з наших європейських партнерів пояснював, що насправді це не має безпосереднього відношення до України, що це питання боротьби між євроскептиками і євроцентристами всередині Нідерландів", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, на це також наклалася залученість Росії до організації й агітації під час нідердандського референдуму, хоча європейські партнери зрозуміли це тільки через рік.

Також вона заявила, що у викривленому трактування мовної статті є російський слід.

"Я переконана, що поза декларованим партнерами порядком денним і в нинішньому підігріванні емоцій і викривленому трактуванні нашої мовної статті російський слід є і в тих країнах, які так активно висловлюють свої застереження", - наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Також віце-прем’єр-міністр повідомила, висновок Венеціанської комісії щодо освітнього закону буде готовий у грудні.

"А це дасть час і простір для подібних маніпуляцій і спекуляцій, які, очевидно, будуть боляче вдаряти по нас. Тож нам усім потрібно бути готовими до чергових пояснень і роз’яснень нашої позиції", - сказала Климпуш-Цинцадзе.