ГПУ пояснила обшуки в Нацкомісії з цінних паперів злочинною схемою на мільярди

Генпрокуратура спільно з Нацполіцією розслідує масштабні факти маніпулювання на фондовій біржі з цінними паперами на 25 млрд грн та проводить обшуки на підприємства задіяних у протиправній схемі

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

"Установлено, що службові особи низки підприємств на території Києва, діючи за попередньою змовою, організували незаконну схему, пов’язану з легалізацією грошових коштів, одержаних злочинним шляхом", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що отримані цінні папери, вартість яких "штучно" завищена в десятки разів, використовувалися організаторами злочинної діяльності для подальшої легалізації.

За даними Генпрокуратури, щомісячно злочинна група реалізувала "сміттєвих" цінних паперів на загальну суму понад 1 млрд грн. В результаті злочинної діяльності на фондовому ринку України на даний час перебувають в обігу "сміттєві" цінні папери 38 емітентів на загальну суму близько 25 млрд грн.

"Вказані маніпуляції також дають змогу використовувати зазначені цінні папери як інструмент для суб’єктів реального сектору економіки в протиправних схемах по мінімізації податкового навантаження та ухилення від сплати податків", - додають в прес-службі.