Україна почала суперечку в СОТ через обмеження імпорту Росією

13 жовтня Україна направила офіційну вимогу про проведення консультацій з Росією в рамках Cвітової організації торгівлі через обмеження Москвою імпорту українських товарів

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерело в Кабінеті міністрів.

"За інформацією видання, у своїй вимозі уряд вказує на те, що протягом 2013-2015 років Росія ввела обмеження на поставки таких товарів з України, як соки, пиво, кондитерські вироби і шпалери", - йдеться у повідомленні.

Заборону запровадили через рішення Росспоживнагляду, після цього практично зупинився експорт цих товарів в Росію.

З початку дії обмежень, експорт соків у 2013 році знизився з $72 млн до $400 тис. у першій половині 2017 року. За аналогічний період поставки пива зменшилися з $400 тис. до $0,4 тис.

А кондитерської продукції (за кодами товарів зовнішньої торгівлі 1 704 - кондитерські вироби з цукру без вмісту какао, 1806 - шоколад та інші готові продукти з вмістом какао, 1905 - хлібобулочні, кондитерські вироби з борошна) – з $482 млн до $663 тис. за кодом 1905) і $0,7 тис. (за кодами 1704 і 1806) в першому півріччі цього року.

Українські представники вважають, що введені Москвою обмеження суперечать зобов'язанням Росії, які вона взяла на себе в рамках СОТ.

Також ці дії не відповідають нормам Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року, Угоди про спрощення процедури торгівлі, Угоди про технічні бар'єри в торгівлі та Угоди про застосування санітарних та фітосанітарних заходів.

Зазначається, що подання запиту на консультації є першим етапом суперечки в рамках СОТ. Росія має дев'ять днів на відповідь. Після цього призначать дату і місце проведення консультацій.