В Нідерландах хочуть скасувати закон про референдум, який використали проти асоціації Україна-ЄС

Новостворений коаліційний уряд в Нідерландах хоче скасувати закон від 2015 року, який дозволяє проводити консультативні референдуми стосовно ухвалених законів

Про це повідомляє видання De Volkskrant, передає "Європейська правда".

Цей закон почав діяти з липня 2015 року. Завдяки ньому громадяни Нідерландів можуть винести на референдум прийняті в парламенті законопроекти. Для цього треба зібрати 300 тисяч підписів протягом певного часу.

Під час референдуму громадяни висловлюють свою думку за або проти законопроекту. Після цього уряд Нідерландів приймає рішення про подальші дії стосовно цього законопроекту.

Зазначається, що цим законом в країні скористалися один раз – коли голосували за чи проти ратифікації Угоди про асоціацію між ЄС і Україною.

Тоді цей закон спричинив багато проблем для тодішнього уряду країни та Євросоюзу, бо виборці проголосували проти асоціації.

Після цього уряд Нідерландів не хотів йти проти волі своїх громадян попри консультативний характер референдуму. Через це в грудні 2016 року прийняли додаткове рішення з 6 пунктів, присвячених Угоді про асоціацію. Нововведення не змінюють угоду, а лише підтверджують ті норми, які вже є в її тексті.

Водночас один із ініціаторів референдуму про асоціацію України та ЄС Тьєрі Боде вже заявив, що його партія "Форум за демократію" зробить все, щоб зберегти цей закон.