Вчені виявили гени кольору шкіри

Міжнародна дослідницька група виявила кілька варіантів генів, пов'язаних із різним кольором шкіри

Про це повідомляє Science.

Вчені проаналізували 1570 зразків крові жителів Ефіопії, Танзанії і Ботсвани. Колір шкіри фіксували на передпліччі за допомогою пристрою DSM II ColorMeter, який вимірює відбивну здатність шкіри. Під час аналізу автори роботи вивчили понад 4 млн відмінностей послідовності ДНК (однонуклеотидних поліморфізмів) і виділили чотири основних ділянки геному, варіанти в яких пов'язані з різноманітністю кольору шкіри.

Найбільш пов'язаним із кольором шкіри виявилася ділянка "навколо" гену SLC24A5, який асоціюють із світлошкірістю європейців. Вчені вважають, що варіанти цього гена, поширені в Ефіопії і Танзанії, можуть бути схожі з тими, що поширені у Південно-Східній Азії та на Середньому Сході.

Друга за важливістю ділянка межує з геном MFSD12, пов'язаним із розвитком стану, у якому шкіра частково втрачає пігментацію, а на її поверхні виникають світлі плями. Також вчені виявили пов'язані з кольором шкіри варіанти генів FSD12, OCA2 і HERC2.

Дослідники вважають, що більшість варіантів генів, пов'язаних із кольором шкіри, виникли понад 300 тис. років тому, а деякі варіанти — близько 1 млн років тому. Найбільш "старі" варіанти виявилися пов'язаними з менш темною шкірою. На думку дослідників, спочатку шкіра предків сучасної людини могла бути лише помірно темною і лише згодом з'явилися найтемніші відтінки.