В Ісландії побудували станцію, що перетворює вуглекислий газ на каміння

Ісландія запускає першу в світі станцію, здатну вловлювати газ СО2 і перетворювати його на каміння

Про це повідомляє The Engineer.

Установку CarbFix2 спільно створили швейцарський стартап Climeworks та ісландська енергетична компанія Reykjavik Energy. CarbFix2 розташований у 25 км від столиці Ісландії Рейк'явіка поруч із однією з найбільших геотермальних електростанцій у світі.

Хоча геотермальна енергія є чистим джерелом енергії, під час виділення тепла утворюється суміш двоокису вуглецю, сірководню та водню. Це не критична кількість CO2 - лише 3% обсягу питомих викидів будь-вугільної електростанції. На першому етапі роботи установка вловлює CO2 з навколишнього повітря з використанням технології фільтрації Climeworks. Фільтр, виготовлений із пористих гранул, пов'язує CO2 з вологою з повітря та затримує частинки речовини.

Потім тепло від геотермальної установки використовується для вивільнення чистого CО2, який відправляється на 700 м під землю. Там він реагує з базальтовою основою та утворює тверді мінерали - перетворюється на каміння.

"Ми розробили CarbFix тут, у Ісландії, і довели, що можемо назавжди перетворити парниковий газ на каміння", - заявив керівник проекту CarbFix в Reykjavik Energy Едда Сиф Арадоттір.

Швейцарський стартап Climeworks, який виріс з підрозділу Цюріхського університету, поставив за мету відфільтрувати 1% глобальних викидів CO2 до 2025 року. Раніше цьогоріч він відкрив перший у світі комерційний завод, який виловлює оксид вуглецю з повітря, в швейцарському Хінвілі. Хоча цей об'єкт має здатність вловлювати 900 тонн CO2 на рік, а Carbfix захоплюватиме тільки 50 тонн на рік, у Climeworks вважають, що можливості ісландської технології зростатимуть.