Топ-10 найпопулярніших українських політиків у Facebook

VoxUkraine опублікували дослідження, яке демонструє ефективність інформаційної діяльності політиків у Facebook і зв'язок між популярністю політика у соцмережі та його кар'єрним успіхом у реальному житті

VoxUkraine з компанією Artellence склали перший рейтинг Facebook-впливу українських політиків.

"Незважаючи на те, що у більшості розвинених країн політики для своїх "робочих" комунікацій обирають Twitter, в Україні для аналогічних цілей використовується Facebook. Це пояснюється тим, що діячі обирають майданчик, де "сидить" переважна більшість їх аудиторії, а Facebook наразі — найпопулярніша соціальна мережа в країні: у вересні нею скористались 9 млн українців. Також згідно з даними дослідження Internews-USAID, майже третина українців використовують Facebook для отримання новин", – пише видання.

Рейтинг за вересень очолив екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, на другому місці -Президент України Петро Порошенко , на третьому - прем'єр-міністр Володимир Гройсман. На четвертому і п'ятому місцях – Семен Семенченко та біглий екс-прем'єр-міністр Микола Азаров.

Серед перших тридцяти позицій рейтингу 17 осіб – опозиційні політики. Згідно з дослідженням, їх контент більше подобається користувачам. Їх "лайкають" в середньому  на 30% більше і в 1,5 рази частіше пошмрюють їх посилання.

Видання зазначає, що "кількість підписників-фоловерів важлива, але не критична". Куди важливіше контент. "Наприклад, у Льва Парцхаладзе 750 000 фоловерів, а у Уляни Супрун — 65 000, проте кожен її допис шерять і лайкають майже в три рази більше людей, ніж у Парцхаладзе. Що і дозволило Супрун зайняти більш високий рядок. Графік показує, що нікому, крім двох політиків, не вдається конвертувати кількість підписників, що перевищує 150 000-200 000, в лайки" – пояснює видання.

З дослідження випливає, що зворотній відгук і залученість аудиторії залежить від кількості публікацій лише до певної межі. Топ-10 політблогеров в середньому опублікували 129 дописів за місяць, а це на 70% більше, ніж друга десятка, і в 3,2 рази більше, ніж третя.

Проте лише першим двом лідерам рейтингу вдалося зберегти високий відгук від аудиторії при понад 200 дописах за місяць.

Наведений графік демонструє, що більшість політиків, які опублікували понад 150 дописів, зібрали не більш лайків, ніж їх колеги з 50-100 дописами.