Комітет Ради рекомендує винести на голосування законопроекти щодо депутатської недоторканності

Комітет з питань правової політики і правосуддя рекомендує Раді включити до порядку денного та направити до Конституційного суду для отримання висновків два законопроекти №6773 і №7203, які передбачають скасування депутатської недоторканності

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідне рішення комітет прийняв на своєму засіданні 18 жовтня.

Законопроект №6773 про внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності був зареєстрований 19 липня за підписами понад 150 народних депутатів. Він передбачає виключення першої і третьої частин з ст. 80 Основного закону України, які гарантують недоторканність нардепів, при цьому закріплює в Конституції, що їх не можна притягнути до кримінальної відповідальності, затримати чи заарештувати без згоди Ради.

Президентський законопроект №7203 про внесення змін до ст. 80 Конституції щодо скасування недоторканності нардепів був зареєстрований в парламенті 17 жовтня. Він є аналогічним до попереднього проекту закону - пропонується викласти у новій редакції ст. 80, залишивши лише ту її частину, яка передбачає, що нардепи не несуть відповідальності за результати голосувань або висловлювань в парламенті, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. При цьому президентський законопроект передбачає, що зняття депутатської недоторканності набере чинності з 1 січня 2018 року.

Зазначається, що профільний комітет рекомендував Раді проголосувати за зняття з розгляду законопроекту №1776, який стосувався як зняття депутатської недоторканності, так і обмеження недоторканності суддів.