"Інтер" може піти під суд через шоу з 12-річною породіллею

Уповноважена Ради з прав людини може подати позов проти "Інтера" через ток-шоу з 12-річною породіллею, на якому нібито були порушені права неповнолітньої

Про це повідомила представниця Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина, передає "Детектор медіа".

За її словами, омбудсмен не виключає судового позову проти каналу в інтересах постраждалої дитини. Наголошується, що під час програми порушили, зокрема, Конвенцію ООН про права дитини та Закон України "Про охорону дитинства".

"У студії відбувся допит дитини в присутності багатьох людей, на загал усієї країни. Дитина була явно в дуже стресовому стані: дівчинка плакала, вона замкнулася", - розповіла Філіпішина.

Вона наголосила, що омбудсмен у листі до Нацради звернула увагу на поведінка журналіста Андрія Данилевича, який допустив допит малолітньої дитини в ефірі.

"Він у межах ефіру ставив дитині запитання, які зазвичай ставить слідчий: хто це робив, скільки разів робив, у якій обстановці, наодинці чи хтось був удома, а ти кричала чи не кричала, а ти кликала на допомогу чи ні, а скільки разів це відбувалося? Це є неприпустимими речами", - наголосила Філіпішина.

Як зазначає представниця омбудсмена, мати, як законний представник 12-річної породіллі, діяла всупереч законним інтересам дитини, дозволивши провести такий допит у студії.

"Ми попросили "Інтер", зокрема, надати нам інформацію про те, чи давала мати дитини письмову згоду. А також вжити заходів для того, щоб у майбутньому не повторювалися подібні ситуації та в ефір не виходили подібні програми", - сказала вона.