Телеканал "1+1" заявив про приховане видобування криптовалют на його сайтах

Група компаній "1+1 медіа" подала заяву до кіберполіції на стартап Newzmate за прихований видобуток криптовалюти на їх сайтах

Про це повідомляється на сайті 1+1.

За словами представників "1+1 медіа", її фахівці виявили і зупинили незаконне втручання в роботу сайтів групи, метою якого був прихований видобуток криптовалюти Monero, ймовірно, в інтересах міжнародного стартапу Newzmate.

Повідомляється, що департамент "1+1"провів розслідування і виявив, що через сервіси компанії Newzmate в браузери користувачів сайтів завантажувався прихований скрипт CoinHive .Таким чином, шахраї збагачувалися за рахунок ресурсів комп'ютерів користувачів без їхнього відома. Після виявлення шкідливу програму видалили з усіх сайтів групи.

"1+1 медіа закликає медіакомпанії до пильності, і рекомендує періодично перевіряти код новинних сайтів і рекламних модулів на предмет сторонніх програм", - відзначили представники компанії.

Читайте також: Біткоін-лихоманка. Чи замінять криптовалюти звичайні гроші

Програма потрапила на сайти медіагрупи після покупки сервісу електронних розсилок Traqli, розробником якого є Newzmate. Також повідомляється, що редакції сайту ТСН.ua надходила пропозиція використовувати сервіс розсилки безкоштовно, але за умови вбудовування програми для майнінгу. Така пропозиція була відкинута, але згаданий скрипт все одно був впроваджений на сайті групи.

З точки зору юристів групи "1+1 медіа" подібні дії підпадають під статтю 361 Кримінального кодексу України "Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку". Зазначається, що група вже подала заяву до Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

В свою чергу представник Newzmate, Олексій Чапко на своїй сторінці Facebook описав бачення ситуації зі сторони стартапу. Так, за його словами інформацію 1+1 опубліковали без з'ясування ситуації з Newzmate, а будь-які непорозуміння можуть бути пов'язані з технічною помилкою.