Відтепер Ізраїль швидше депортуватиме українців-нелегалів

МВС Ізраїлю ввело в дію нове правило, яке дозволить пришвидшити розгляди позовів українців, що претендують на статус біженців, і депортацію тих, хто не отримав притулку

Про це повідомляє DW.

Влада Ізраїлю визнала Україну безпечною країною. Відповідне рішення МЗС та міністерства юстиції Ізраїлю набуло чинності у вівторок, 17 жовтня.

Наразі кількість прохань українців про отримання статусу біженця в Ізраїлі вже досягли 15 тисяч. Тільки з початку цього року громадяни України подали 7 тис. таких клопотань.

Якщо раніше перевірка кожної заяви могла тривати кілька років, то тепер, через статус безпечної країни, цей процес триватиме лише тижні. Відповідно, можна буде значно швидше депортувати до України тих осіб, котрим відмовили в наданні статусу біженця.

Така процедура буде застосована для громадян, які не проживають на території зони АТО. Клопотання тих, хто зуміє документально підтвердити проживання в "гарячих точках", будуть розглядатися за звичайною процедурою, однак і це не гарантує отримання статусу в Ізраїлі, адже наразі на сході України не ведуться активні бойові дії.

В Ізраїлі перебувають близько 20 тисяч українців - для поїздок громадянам України не потрібна віза. Чимало з них прибули до цієї близькосхідної країни за допомогою посередників, котрі обіцяли роботу в Ізраїлі, а потім радили подавати заяву на отримання притулку.