Рада ухвалила медичну реформу

Верховна Рада підтримала проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів"

Про це передає Еспресо.TV.

Народні депутати підтримали проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", який було зареєстровано під №6327.

За проекту закону проголосували 240 народних депутатів.

Читайте також: Медична реформа. За що доведеться платити українцям

Під час доопрацювання до другого читання з медреформи виключили співоплату медичних послуг (частину оплачує пацієнт, частину держава). Тепер реформа ділить медичні послуги на повністю безкоштовні і платні.

Послуги, які повністю безкоштовні для пацієнта називаються державним гарантованим пакетом. У нього планують занести 80% найпоширеніших звернень до лікаря: порятунок чи невідкладна допомога, первинна медична допомога, паліативна допомога.

Під первинною медициною зазвичай мають на увазі: профілактику, діагностику, лікування, реабілітацію, спостереження протягом вагітності.

Доплачувати за базовий пакет нічого не треба. З податків виділятимуться гроші на оплату сімейних лікарів.

Такий пакет буде доповнюватися і коригуватися щороку і затверджуватися Кабінетом міністрів. Гроші на цей пакет будуть брати окремою статтею витрат.

Ще одна ідея медреформи - гроші за пацієнтом. Якщо зараз держава видає гроші за принципом "є лікарня, тримайте гроші", то в майбутньому гроші виділятимуться на пацієнта. 

Якщо до лікаря прийде пацієнт, то держава видасть за нього в середньому 210 гривень на рік. МОЗ планує, що кожен лікар вестиме в середньому приблизно 2000 пацієнтів. При такій кількості клієнтів доктор отримуватиме 420 тисяч гривень на рік (35 тисяч гривень на місяць).

Якщо у лікаря буде менше пацієнтів, відповідно, його зарплата буде меншою.

Також пацієнт сам має право вибирати собі сімейного лікаря. І обраний лікар не має права відмовити. Лікаря можна вибрати як з державних клінік, так і з приватних. 

Також, правками із законопроекту видалили європейські протоколи лікування.

Читайте також: Як обрати сімейного лікаря. Все про реформу охорони здоров'я