Журнал "Фокус" назвав імена сотні найвпливовіших жінок України

Журнал "Фокус" представляє традиційний рейтинг "100 найвпливовіших жінок України"

Редакція разом з експертами склала перелік тих жінок, котрі найбільше впливають на політичні, економічні, громадські та культурні процеси у країні. Передбачити склад нового рейтингу було непросто у зв’язки з постійним оновленням політичних та фінансових еліт: так, у 2017 році поза рейтингом найвпливовіших опинилися 17 учасниць минулорічного списку, серед яких Хатія Деканоідзе, Юлія Марушевська та Руслана Лижичко. Особливо помітні зміни у першій десятці рейтингу.

Колишню славу повернула собі Юлія Тимошенко – справжній довгожитель рейтингу Фокуса: за 12 років існування рейтингу вона вже 9-й займає перше місце. Позиції лідера "Батьківщини" похитнулися у 2014 році: тоді вона поступилася першістю збірному образу українській Жінці миру. Наступні два роки Тимошенко не змогла обійти Наталю Яресько і Валерію Гонтареву (№19 у рейтингу-2017), однак нині єдина жінка-лідер парламентської партії і, судячи з усього, кандидат на майбутніх президентських виборах змогла знову очолити рейтинг найвпливовіших.

Стрімкий зріст показала Ірина Луценко, яка піднялася на 20 позицій у порівнянні зі списком минулого року.

Дружини генерального прокурора, а також представниця президента у Верховній Раді посіла друге місце рейтингу, витіснивши Ірину Геращенко, яка не тільки керує парламентом у ролі першого віце-спікера, а й є обличчям України на міжнародній арені. Лілія Гриневич, котра розпочала масштабну освітню реформу, піднялася на одну позиції вгору та потрапила до п’ятірки лідерів нинішнього списку.

До першої десятки увійшли також три представниці політичної еліти країни – Ніна Южаніна, Іванна Клімпуш-Цинцадзе, Вікторія Сюмар. На сьомому місці рейтингу найвпливовіших перебуває Марина Порошенко: дружина президента активна не тільки у медіапросторі, але й у законодавстві – цього року перша леді ініціювала прийняття Верховною Радою закону про інклюзивну освіту.

Лави урядовців розбавила Олена Пінчук (№10), яка очолює благодійний фонд «АнтиСНІД» та є головою наглядової ради потужної медіа-групи StarLightMedia. Стійку позицію замикаючого десятку Олена зберегла ще з 2016 року.

Як і минулих років, Фокус відкрив низку нових імен, які по праву зайняли місця у списку найвпливовіших жінок України. Одне з перших десяти місць належить і наймолодшому українському губернаторові, голові Харківської ОДА Юлії Светлічній (№9). До сотні найвпливовіших приєдналися Галина Пахачук (№18), Олена Зеркаль
(№23) і ONUKA (Ната Жижченко) (№90), а також ще 12 жінок.

Розподіл місць у рейтингу відбувався за підсумками експертного опитування, а також з врахуванням думки редакційної колегії. Учасниць оцінювали за п’ятьма критеріями: вплив на державні рішення, вплив на громадську думку, бізнес-вплив, особиста відомість та родинні зв’язки.

Редакція Фокуса відзначила важливі тенденції: середній вік учасниць залишається майже незмінним, а рівень освіти – зростає. Це свідчить про готовність українських жінок-лідерів до змін і здатності кидати виклики політичним та економічним проблемам. Однак конкуренція за право стояти на олімпі впливовості серед українських жінок неймовірна жорстка.