Археологи знайшли скелети зі слідами моторошного ритуалу

Археологи знайшли на перуанському нагір'ї Пакопампа поховання зі скелетами людей віком кілька тисяч років, очевидно загиблих через незвичайний ритуал

Про це повідомляє The Independent.

Вчені виявили на кістках віком 3 тисячі років сліди від травм різної тяжкості. Крім того, багато хто з людей загинув після численних ударів по голові. Фахівці з'ясували, що причиною цього було "ритуальне побиття", яке є нехарактерним для народів, що населяли Південну Америку 3-5 тисяч років тому.

З огляду на археологічний контекст (останки були вилучені з місць церемоніальних практик), так само як і розподіл травм серед обох статей і відсутність захисних споруд, цілком ймовірно, що саме ритуали, а не війна або напади були причинами травм ", - заявляє дослідницька група на чолі з Томохіто Нагаока.

Наразі археологи ламають голову над тим, яке значення мало ритуальне нанесення травм. Цікаво те, що в деяких випадках побої успішно заліковані, а це значить, вважають дослідники, що побиття до смерті не було метою обряду.

Крім того, археологи провели порівняльний аналіз знайдених в Пакопампі останків зі скелетами людей з деяких древніх перуанських цивілізацій, наприклад Чінчорро, що жили на узбережжі Тихого океану з 7000 по 1600 роки до нашої ери. Знайдені на скелетах Чінчорро травми є "результатом конфлікту", а не ритуалу.

Сліди на черепах, знайдених в Пакомпампі свідчать саме про ритуальне забиття.  "Ці види травм припускають навмисні і повторювані удари, які були причиною (загибелі), а не нещасними випадками", - відзначають археологи.

Дослідники вважають, що за допомогою таких ритуалів правляча еліта співвідносила себе з хижими тваринами, щоб показати населенню свою могутність. За словами вчених, відкриття в Пакопампі допоможе по-новому подивитися на практики людських жертвоприношень і їх місце в суспільствах доколумбової Америки.