Міненерговугілля передасть державні шахти "Національній вугільній компанії"

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України реорганізує та об'єднає державні вугільні підприємства у новостворене держпідприємство "Національна вугільна компанія"

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Такі заходи передбачені цьогорічним планом реалізації Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року.

До кінця року у "Національній вугільній компанії" передбачається створити проектно-науковий і сервісно-технічний центри, ліквідувати непрофільні активи, провести інвентаризацію наявного технологічного потенціалу вугільних підприємств і передати об'єкти соцсфери на баланс місцевих бюджетів.

Також буде розроблено комплексну програму роботи вугільних підприємств із визначенням переліків перспективних і неперспективних шахт, що підлягають ліквідації.

Крім того, передбачено виділення в цьому році додатково 800 млн грн на модернізацію і технічне переоснащення шахт і 100 млн грн - на придбання засобів індивідуального та колективного захисту.

Наразі уряд схвалив розробку законопроекту про оподаткування підприємств вугільної галузі.

Оформлення дозвільних документів для передачі підприємств "Національній вугільній компанії" планують завершити до кінця року.

Концепція реформування та розвитку вугільної промисловості передбачає збільшення видобутку вугілля на держпідприємствах у 2017 році до 6,3 млн тонн, у 2018 році - до 8,7 млн ​​тонн, у 2019 і пізніше - до понад 10 млн тонн. У 2016 році державні шахти дали 5,8 млн тонн вугілля, у 2015 році - 6,7 млн ​​тонн, у 2014 - 7,8 млн тонн.