Як тепер можна отримати безкоштовний інсулін: Відповіді МОЗ

У МОЗ відповіли на найбільш поширені запитання про те, що змінилося з введенням електронного реєстру, та хто і як відтепер може отримувати інсулін

У 2017 році Уряд запровадив електронний реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії. 

В МОЗ зазначили, що "запровадження реєстру дає змогу державі уникнути необгрунтованих закупівель на десятки мільйонів гривень, та забезпечувати безперебійну поставку високоякісних препаратів інсуліну кожному пацієнту", та відповіли на питання щодо нової системи.

Чому систему довелося змінити

Раніше закупівля препаратів інсуліну здійснювалася за тендерною процедурою регіонами, і цей спосіб виявився неефективним. Ціни на інсулін між регіонами суттєво відрізнялися, поставки були нерегулярними, а сама закупівля нерідко ставала грунтом для фінансових маніпуляцій.

Введення реєстру дозволило зекономити бюджетні кошти, адже виявилося, що раніше інсулін закуповувався для 46 тисяч неіснуючих хворих, оскільки контроль за фактичним розподіленням препаратів пацієнтам був відсутній: неможливо було відслідкувати, хто саме що отримав.

Читайте також: Медична реформа: Відповіді на всі питання

Що змінюється із запровадженням електронного реєстру

Реєстр дозволяє контролювати кількість реальних пацієнтів. Кожен лікар окрім загальних даних про пацієнта вносить до реєстру інформацію про його огляди та показники, що впливає на призначення типів та форм інсуліна. Таким чином, система зменшує можливості махінацій з "мертвими душами".

Окрім цього, це дає можливість декілька разів змінити тип інсуліну для пацієнта протягом року.

Також зникла проблема затримок через гальмування закупівель, оскільки пацієнт отримує інсулін в аптеці одразу, за рецептом, який лікар виписує за даними в реєстрі.

Як пацієнту отримати інсулін

Щоб отримати інсулін людині необхідно прийти на прийом до свого лікаря за місцем проживання/обліку. Ендокринолог відмічає пацієнта в реєстрі і видає електронний рецепт, за яким той отримує в аптеці препарат. Строк дії рецепту становить 30 днів з моменту його видачі.

Читайте також: Медична реформа. За що доведеться платити українцям

В яких аптеках можна отримати інсулін

Перелік місцевих аптек, в яких пацієнт може отримати інсулін можна дізнатися у закладах охорони здоров’я за місцем диспансерного обліку пацієнта або в підрозділах з питань охорони здоров'я.

Система фінансування забезпечення аптек інсуліном

Закупівля інсуліну здійснюється за кошти центрального та місцевого бюджетів. Централізоване фінансування (з державного бюджету місцевим бюджетам) покриває річну потребу у препаратах інсуліну, в залежності від регіону, на 40-50%, решта коштів виділяється з обласних чи міських бюджетів.