У "Паспортному сервісі" розповіли, як зробити безвізові подорожі більш приємними. Новини компанії

У "Паспортному сервісі" розповіли про низку правил, які зроблять мандрівку до Шенгенської зони більш приємною

Про це йдеться у сюжеті Еспресо.TV.

11 червня, безвізовий режим для України набув чинності. Відтоді наші співвітчизники без віз подорожують Європою – але за умови наявності біометричного закордонного паспорта. Українцям відкрились кордони тридцятьох країн. Які обов'язкові документи потрібно мати та чому прикордонники можуть не впустити до країни ЄС ? З цим запитанням ми звернулися до наших фахівців.
 
Після запровадження безвізового режиму громадяни України можуть подорожувати до держав-учасниць Шенгенської угоди без необхідності отримання в’їзної візи держави призначення. Мандруючи країнами Євросоюзу слід пам’ятати, що  в'їзд українцям в ЄС буде дозволений не довше, ніж на дев’яносто днів протягом півроку. Візитів може бути скільки завгодно. Проте, безвізовий режим не надає права для виїзду на постійне мешкання чи роботу.
 
"Для більш тривалого перебування за кордоном в країнах Європи необхідно оформляти довгострокові візи. Віза на навчання, на роботу а також можливо оформити посвідку на проживання", - зазначив заступник начальника відділу Центру обслуговування громадян "Паспортний сервіс" Тимур Слободенюк. 

Є ще один нюанс. Після завершення візи та маючи на руках чинний біометричний паспорт, ви можете лишитися в ЄС ще на дев’яносто  днів, коли робота чи навчання завершується – перебування за національною візою не враховується у правилі 90 на 180.

Українцям потрібно пам'ятати низку простих правил, які зроблять мандрівку до Шенгенської зони приємною.

"Необхідно мати обов’язково біометричний закордонний паспорт.  Крім того на кордоні потрібно вказувати мету своєї подорожі , для чого може підійти бронювання готелів чи запрошення друзів. Також необхідно мати необхідну кількість фінансів для перебування в країнах Європи в розрізі кожного дня. Для громадян які перетинають кордон по безвізовому режиму радимо мати собою діючий страховий поліс, а для громадян які подорож здійснюють на автомобілі страхування "Зелена карта", - наголосив Слободенюк.

Громадяни, які подорожують країнами усією родиною, повинні знати що  згідно з нормами безвізових поїздок до ЄС кожна особа, включаючи дітей незалежно від віку, повинна мати окремий біометричний паспорт.

"Для батьків які виїжджають с дитиною без супроводу іншого з батьків обов’язково необхідно мати нотаріальне доручення про згоду того с батьків хто відсутній на дозвіл перетинання кордону дитині. У разі якщо один с батьків позбавлений батьківських прав , чи е рішення про те  що дин с батьків безвісти відсутній, надавати ці рішення суду. Якщо один с батьків помер необхідно надати свідоцтво про смерть. Також для встановлення хто дійсно е законним представником дитини необхідно мати свідоцтво про народження. Діти відповідно до чинного законодавства  перетинати кордон особисто без дозволу батьків мають право тільки при досягнені 16 річного віку", - розповів Слободенюк. 

У багатьох наших співвітчизників виникає питання, чи зможуть вони  з паспортами старого зразка, то б то не біометричними, в’їжджати до Шенгенської зони після запровадження безвізового режиму.

"Для громадян, які мають діючий закордонний паспорт старого зразка, та в якому проставлена діюча шенгенська віза без проблем можуть виїжджати за кордон та користуватися нею до закінчення строку її дії. Для громадян які мають діючий закордонний паспорт старого зразка та в них немає візи можуть або ж скористатися процедурою оформлення візи, або ж звернутися для оформлення нового біометричного паспорта та зробити його другим діючим", - підсумував Слободенюк. 

З жовтня минулого року  в Україні оформляються лише біометричні закордонні  паспорти. Проте, буває, коли відбитки пальців  у людини, особливо похилого віку, не скануються – апарат їх просто не сканує. Зрозуміло, що ці біометричні дані неможливо зняти у інвалідів, або, до прикладу, якщо обидві  руки в гіпсі. 

Утім такі фізичні вади не можуть бути підставою відмови у видачі біометричного паспорта. Українці, маючи закордонні паспорти, де відсутні відбитки, стурбовані тим, чи буде на них поширюватися безвізовий режим, та чи не виникнуть у них проблеми при перетині кордону.

"При перетині кордону необхідно обов’язково проходити процедуру верифікації, тобто ототожнення громадянина з його документом, в який імплантовано безконтактний електронний носій, для того щоб унеможливити користування документом іншою особою", - додав Слободенюк.

Дотримуючись правил, які вимагає безвізовий режим, мандрівка до Шенгенського простору стане для вас незабутньою.