Чеські спецслужби виявили дії російських шпигунів проти України і ЄС

Служба безпеки та інформації Чехії повідомила, що на території країни суттєво підвищилася активність російських та китайських шпигунів, перші з яких працювали в рамках кампаній проти України, НАТО і ЄС

Про це повідомляє портал 420on.cz з посиланням на звіт Служби безпеки та інформації Чехії

"Служба безпеки та інформації оприлюднила звіт за 2016 рік, в якому вказала на підвищення активності російських секретних служб на території Чехії. Інтенсивніше стали працювати також і китайські шпигуни", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що китайські розвідники орієнтувалися в першу чергу на "тибетські питання і порушення чесько-тайваньських відносин", а от російські працювали у різних сферах - як у внутрішніх справах Чехії, так і в рамках кампаній проти України, НАТО і ЄС.

Окрім цього, згадується про російських кіберрозвідників. Так, APT28/Sofacy стала частиною найактивнішої і найпомітнішої російської кібершпигунської кампанії, що зачіпає найрізноманітніші сфери - від дипломатичних відносин, армії, до науки та дослідницької діяльності.

Чеська служба безпеки та інформації також звернула увагу на те, що великі об'єднання бізнес-структур стали чинити більше впливу на вирішення економічних питань Чехії. Як йдеться у звіті, це відбувається на абсолютно легальних підставах, проте втручання в економічні інтереси країни залишається беззаперечним.

У звіті також йдеться, що міграція громадян Росії до Чехії представляла собою потенційну загрозу для республіки. Першочергово йдеться про російських громадян з Кавказу, які прибували за маршрутом Білорусь - Польща - Німеччина.

Завдяки посиленню контролю на кордоні Польщі та в Німеччині влітку 2016 року не вдалося ускладнити транзит для мігрантів.