МОЗ дозволило українським лікарям використовувати міжнародні клінічні протоколи: чому це важливо

Відтепер українські лікарі можуть працювати за тими ж інструкціями, які використовують медики в Німеччині, Ізраїлі чи США. Раніше це було незаконним

Як розповіли у Міністерстві охорони здоров’я, лікарі по всій Україні користуються чіткими інструкціями в своїй роботі – клінічними протоколами. З початку цього року МОЗ наказом №1422 дозволило працювати за міжнародними настановами лікування і діагностики.

Клінічний протокол – це основний медико-технологічний документ, інструкція для лікаря, в якому зібрані настанови для лікування конкретної хвороби. Ці правила допомагають лікарям уникати помилкових рішень та обирати найефективніше втручання щодо пацієнта.

Тобто лікар повинен діяти за первіреними способами діагностики і лікування, які довели свою ефективність.

Такі протоколи в Україні є і вони діють вже кілька років. В 2012 році за указом МОЗ було розроблено:

– 93 клінічні настанови;

– 5 стандартів медичної допомоги;

– 123 уніфіковані клінічні протоколи медичної допомоги.

Крім того, в Україні також затверджено 22 протоколи для медичної сестри та 36 - для провізора.

Цими інструкціями повинні слідкувати усі працівники медичної сфери. Однак медицина не стоїть на місці та розвивається, удосконалюються підходи до лікування. Тому такі протоколи мають також постійно удосконалюватись.

За словами в. о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун, українські протоколи не змінювались вже давно. Тож МОЗ вирішили дозволити українським лікарям користуватись міжнародними.

"Якщо скажімо в США, Британії чи Австралії дійшли до нових підходів у лікуванні й світова медична спільнота визнала їх найбільш ефективними, то українські медики повинні користуватися ними також. Бо наука довела та визнала, що зараз для пацієнта це найкращий спосіб отримати лікування", - вважає Уляна Супрун.

В. о. міністра охорони здоров'я України також повідомила, що до реформи вони також готують ще один інструмент, який має вдосконалити й спростити роботу сімейних лікарів (терапевтів, педіатрів).

Читайте також: Медична реформа: Відповіді на всі питання

Міжнародна класифікація первинної медичної допомоги (ІСРС-2) ефективно діє у 40 країнах світу. На відміну від інших систем, вона  дає змогу класифікувати не лише хвороби, але й симптоми.  Тобто в ICPC-2 фіксуються не діагнози, а кожне конкретне звернення до лікаря.

Така система спростить роботу лікаря, тож він менше часу буде витрачати на паперову роботу, а більше – на проблеми пацієнтів.

Також, всі медичні записи будуть в електронному вигляді. Це зробить статистичні дані більш точними.