Волкер про росіян-миротворців на Донбасі: “Я не можу це уявити”

Спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер переконаний, що Росія не може брати участі в миротворчій місії на Донбасі

Про це він сказав у суботу, 28 жовтня, під час зустрічі з депутатами ВРУ у Києві, повідомив у Facebook народний депутат від БПП Мустафа Найєм.

На запитання, чи можлива участь росіян як миротворців на Донбасі, Волкер відповів: "Я не можу це уявити".

Як зазначив Найєм, для Волкера критично важливо, щоб миротворча місія була воєнізованою, а не просто моніторинговою, та діяла на ділянці українсько-російського кордону, яка зараз непідконтрольна Україні.

Крім того, за словами депутата, Волкер очікує, що до кінця року буде готова резолюція Радбезу ООН щодо  миротворчої місії в Україні і, можливо, навіть ухвалена. Він зазначив, що критичним у цій резолюції буде питання контролю над російсько-українським кордоном.

"Причому саме активного контролю воєнізованою місією, а не пасивного моніторингу", - наголосив Волкер.

Також спецпредставник висловив свою позицію щодо російського проекту Північний потік:

"Це суто політичний проект. Ніякої економічної складової в ньому немає, оскільки можливість доставки російського газу в Європу вже є; і жодного іншого газу або інших свердловин, для яких потрібен ще один потік, не існує. А єдина мета будівництва нового потоку - це покарати Україну та позбавити її доходу від транзиту", - наголосив він.