Датська IT-компанія купила офіс за 400 тис. євро, але його забрали. До чого тут одеські шахраї

Датська інженерна компанія BIIR навесні 2017 року купила будинок старого готелю в Одесі під офіс, але наразі споруду намагається відсудити колишній власник - екс-депутат Одеської міськради Валентин Скобленко

Про це пише MC Today.

Компанія BIIR займається створенням і проектуванням обладнання для вітряних і сонячних електростанцій, в тому числі для таких гігантів, як Siemens і Mitsubishi.

Вперше український філіал BIIR відкрили в 2013 році в Луганську, а після початку військових дій на Донбасі офіс перенесли в Одесу.  Згодом через збільшення штату компанії довелося шукати нове приміщення. Навесні 2017 року BIIR за 400 тис євро викупила будівлю колишнього готелю, але через місяць майно заарештував суд.

Про права на будівлю заявив місцевий бізнесмен і колишній депутат одеської міськради Валентин Скобленко. Заснована ним компанія "Мегас-Строй" у 2007 році купила будинок готелю в іпотеку за $ 950 тис. Зараз через суд Скобленко намагається довести, що готель у нього забрали з порушенням законів.

Десятирічну іпотеку на будівлю Скобленко оформив в "Факторіел-Банку", але потім у нього виникли проблеми з погашенням кредиту, і банк продав проблемний об'єкт.

 Сам "Факторіал-Банк" проіснував недовго - в 2008 році його поглинув шведський СЕБ Банк, а будівля після низки перепродажів виявилося у власності компанії "Прайм Одеса", яка, в підсумку, продала готель данцям за 400 тис. Євро.

Компанія "Прайм Одеса" була заснована за кілька місяців до угоди з BIIR, а її засновник - виходець з Донецька Руслан Мерзляков. Він зареєстрований як засновник 262 українських компаній, частину з яких звинувачують у невиплаті кредитів.

Як зазначає видання, подібна схема часто використовується для шахрайських операцій. Компанію реєструють на підставну людину, який прописаний в зоні бойових дій або за неіснуючою адресою. Після того, як до компанії виникають претензії у контролюючих органів або податкової, фактичного власника встановити неможливо.

Юристи розповіли виданню про найпоширеніші схеми "наїздів" на іноземних інвесторів:

1. Зняти іпотеку з реєстру і продати його довірливим іноземцям, щоб зажадати назад.
2. Продати об'єкт і через суди доводити неправомірність угоди. 

За даними сервісу YouControl між Скобленко і останнім власником будівлі - компанією "Прайм Одеса" є зв'язок і будівля весь цей час могло належати Скобленко або пов'язаним з ним особам.

У BIIR довірилися українським юристам, компанії Dentons, і нотаріусу, що закривав угоду, і ті не знайшли нічого підозрілого ні у контрагента, ні у його засновників. Але суд вирішив інакше і постановив повернути будівлю споконвічного власнику, екс-депутату Скобленко.

Наразі компанія захищається публічно, активно висвітлюючи судові тяжби в соціальних мережах, а через посольство Данії в Україні звернулася до генерального прокурора України. 

"Наші опоненти не розуміють датської культури. Ми завжди боремося до кінця, незважаючи на витрати ", - стверджують у компанії. Якщо українське правосуддя виявиться несправедливим, він обіцяє довести справу до суду в Страсбурзі.

У BIIR налаштовані оптимістично, йти з країни компанія не планує. Україна залучає датчан висококваліфікованими інженерами, які вміють проектувати 80-метрові лопаті для вітряків. "Сьогодні ми шукаємо 30 нових інженерів. Навряд чи це говорить про наш песимізм", -зазначили в компанії.