Загублених на 5 місяців в океані американок підозрюють в обмані. А вони хочуть повторити заплив

Співробітники Берегової охорони США виявили багато невідповідностей в розповіді двох американок, яких врятували після п'яти місяців дрейфування на зламаній яхті в Тихому океані

Про це повідомляє Associated Press.

Військово-морський корабель врятував Ташу Фуіава і Дженніфер Аппел в кінці жовтня. За словами жінок, вони вижили завдяки річному запасу їжі і собакам, які піднімали їм настрій. Американки відправлялися на Таїті, але внаслідок відмови двигуна виявилися в 1400 кілометрах на південний схід від берегів Японії.

Вимкнений радіомаяк

За словами офіційного представника Берегової охорони, в розмові з Аппел він дізнався, що на яхті був радіомаяк, який жінки не ввімкнули. Американка розповіла, що не викликала допомогу, тому що "не було серйозної загрози для життя".

У разі небезпеки радіомаяк посилає сигнал супутників і повідомляє служби про місцезнаходження потерпілих.  Екс-офіцер берегової охорони, який займається пошуково-рятувальними роботами, зазначив, що "сигнал дійшов би дуже швидко і жінки були б врятовані".

Вигаданий шторм

Американки говорили, що в травні зіткнулися з триденним тропічним штормом біля Гаваїв, який пошкодив двигун човна і зламав щоглу. За даними Національної метеорологічної служби, в ці дні в регіоні не було шторму, інформацію підтвердили супутникові знімки NASA.

Відсутність сигналу SOS

Берегова охорона перевірила архіви зв'язку і з'ясувала, що в червні служба контактувала з яхтою жінок. Вони повідомили, що не перебувають у небезпеці і планують причалити до берега. Після порятунку в жовтні американки заявляли, що в червні вже втратили двигун і щоглу.

"Мілка" гавань

Американки повідомляли, що хотіли пришвартуватися біля островів Мауї і Ланай, але там не було достатньо глибокої гавані для їх яхти, натомість Берегова охорона повідомила, що там було достатньо місця.

Жінки пояснили, що не стали плисти до острова Різдва, тому що він безлюдний, а місцева акваторія носить назву "гавань корабельної катастрофи". На острові, де живе близько двох тисяч чоловік, гавані з такою назвою ніколи не було.

Замість того, щоб знайти гавань на одному з Гавайських островів, яхта попрямувала на острів Кука, який знаходиться за 1,5 тисячі кілометрів звідти.

Берегова охорона і військово-морські сили США заявили, що не мають наміру починати розслідування інциденту. При цьому американки розповіли, що не бачили "ще близько 20 тисяч островів в Тихому океані" і хочуть повторити заплив в травні наступного року.