На підконтрольних контрабандистам рахунках 20 одеських фірм арештували 450 млн

Державна фіскальна служба та Національне антикорупційне бюро заарештували 450 млн грн на рахунках 20 одеських фірм, підконтрольних угрупованню контрабандистів

Про це повідомив у Facebook в. о. голови ДФС Мирослав Продан.

"Наприкінці минулого тижня були заарештовані 450 млн. грн., що належать двом десяткам одеських компаній-імпортерів, які контролює один із найвідоміших контрабандистів України", - написав Продан.

За словами керівника ДФС, одеське угруповання контрабандистів створило десятки фіктивних фірм, директорами яких є підставні особи. Ці компанії отримували великий обсяг товару з Китаю (взуття, тканини, сумки тощо). Товари постачали аналогічні фірми-прокладки, а контракти фабрикувалися в Одесі. При цьому в документах вартість товару занижували у понад 10 разів. Так, взуття декларували по $0,5 за 1 кг.

У деклараціях із вочевидь недостовірними даними митники коригували митну вартість до рівня реальної вартості товару, але контрабандисти, користуючись ст. 55 Митного кодексу, вносили на рахунки митниці відповідні фінансової гарантії, що давало можливість доправити товар у обіг.

У подальшому компанії-імпортери зверталися до одного з одеських судів і група суддів скасовувала рішення митниці, зобов’язуючи розмитнювати товар за заниженою вартістю та повертати імпортерам фінансові гарантії.

"Хоча було очевидно, що довіряти документам, які надають компанії-імпортери, не можна, одеські судді чомусь цього не помічали. Ми зібрали всю інформацію щодо дій учасників схеми та надіслали її правоохоронцям. Сподіваюсь, НАБУ доведе справу до кінця і до кримінальної відповідальності притягнуть всіх "дійових осіб" - у тому числі представників судової гілки влади", - додав чиновник.

Продан наголосив, що за одеськими компаніями-одноденками стоїть найвпливовіший в Україні клан контрабандистів із мільярдними оборотами, який домовлявся та працював за будь-якої влади.