Українці визначили кращі книжки конкурсу “Еспресо. Вибір читачів”

Завершився фінальний етап книжкового конкурсу "Еспресо. Вибір читачів"

Голосування за кращі книжки для дорослих та дітей пройшло в 130  бібліотеках по всій Україні. Читачі мали змогу не просто ознайомитися з кращими новинками літератури, а віддати свій голос за вподобану книгу.

За перемогу змагалися три дитячі книги: “Де Ойра?”, Тані Стус (Вид-во "Vivat"), “Місто Тіней”, Мії Марченко (Вид-во "Фонтан Казок"), “Голосно, тихо, пошепки”, Творча майстерня «Аґрафка», Романи Романишин та Андрія Лесів ("Видавництво Старого Лева").

З-поміж дорослих книг до фіналу потрапили: “Баборня” Мирослава Лаюка ("Видавництво Старого Лева"), “Земля загублених, або маленькі страшні казки”, Катерини Калитко ("Видавництво Старого Лева"), “ДНК”, написана колективом авторів (С. Жадан, М. Кідрук, Фоззі, І. Карпа, Ю. Винничук, А. Кокотюха, В. Рафєєнко) (Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля") та “Точка нуль” Артема Чеха (Вид-во "Vivat").

Відвідувачі бібліотек зазначили, що обирати серед запропонованих книг було непросто, адже кожна книга варта уваги і є найдвичайно цікавою та захопливою.Особливо складним вибір був для дорослих, адже майже всі книги розповідають певний період історії України, а значить певною мірою близькі тематично.

Активно обирали кращу книгу й діти. Особливо приємно, як зазначили бібліотеки, що такі конкурси, як “Еспресо. Вибір читачів” заохочують молоді до читання та стимулюю замислилися, оцінити книгу та обгрунтувати свою думку, роблячи вибір.

З 1 листопада оргкомітет “Еспресо. Вибір читачів” розпочав підрахунок голосів. Десятки бібліотек вже надсилають заповнені анкети. Переможці конкурсу будуть оголошені 24 листопада в прямому ефірі телеканалу “Еспресо”.

Нагадаємо, книжкова премія “Еспресо. Вибір читачів” заснована телеканалом “Еспресо”. Її презентація відбулась в травні 2017 року в рамках Книжкового Арсеналу в Києві. Впродовж червня за пропозиціями видавництв був сформований список з понад ста книг. Далі над виданнями працювали дві групи експертів – окремо в номінаціях доросла та дитяча література.

Другий етап премії “Еспресо. Вибір читачів” завершився в серпні. Експертне журі дорослої та дитячої номінації визначило, твори для дітей та дорослих, які перешли до 3-го етапу конкурсу. Переможців визначали читачі у бібліотеках по всій Україні.