ЗМІ розповіли про жахливі умови в одеській "Вікторії" напередодні пожежі

В одеському муніципальному таборі відпочинку для дітей "Вікторія" було незадовільне харчування, за дітьми майже ніхто не доглядав, а усуненням технічних несправностей ніхто не займався

Про це з посиланням на громадську активістку Світлану Підпалу повідомляє місцеве видання Пушкинская.net.

За її даними, які вона отримала від батьків дітей та інших осіб на правах анонімності, умови проживання дітей в таборі різко погіршилися 2017 року, проте, незважаючи на достатню кількість харчових отруєнь дітей, за цей час з'явилася тільки одна скарга від батьків.

Зокрема, замість 77,5 штатних одиниць за розкладом було близько 30 осіб, не вистачало вихователів й охоронців. Були відсутні в таборі й робітники, які займалися б поточним ремонтом. Підпала зазначила, що, за деякими відомостями, дітей залучали до прибирання, іноді їм навіть платили за це.

За 50 дітьми, які на момент трагедії перебували у таборі, мав би доглядати щонайменше 1 вихователька, проте вночі 16 вересня її не було на території "Вікторії". Фактично за вихованцями доглядала художній керівник дитячого танцювального колективу "Адель", в обов'язки якої це не входило.

З'явилася також інформація, що меню в їдальні не було погоджено з Департаментом освіти і науки Одеської міської ради. Діти часто не отримували м'яса та солодкого, а фрукти доводилося їсти недозрілими.

Підпала повідомила, що вона має свідчення того, коли залишки їжі повторно використовувалися для приготування нових страв. А пляшки води з фірмовим логотипом табору видавалися тільки перед приїздом посадовців.

"Як наслідок звичка до цих усіх порушень й призвела до того, що ігнорувалися правила протипожежної безпеки", - сказала активістка.

Вона також пояснила ситуацію з пожежною сигналізацією. За її словами, вона спрацьовувала настільки часто, що всі почали її ігнорувати. При заїзді дитячого колективу "Адель" вона спрацьовувала кожен день, а 10 вересня одна з вожатих її відімкнула.

За кілька днів до пожежі мешканці 1 поверху виявили, що у ванній тече вода. Оскільки ні вожатої, ні сантехніка не було, художній керівник колективу вирішила підставити відро, проте воно набиралося кожні 2 години. А в день перед трагедією кімнату повністю затопило. За словами Підпалої, відпочиваючих постійно просили "потерпіти лише пару днів - до кінця заїзду".

Підпала також розповіла, що діти з першого дня перебування в таборі готували танцювальні номери, спрямовані на поліпшення іміджу "Вікторії". Відеоматеріали постійно подавалися керівництву табору, а щоб діти могли отримати запис зі своїм виступом - з них запросили по 200 грн.

За даними громадських діячів, навіть потрапити до табору було непросто - деякі батьки дітей, які там відпочивали, анонімно повідомили, що платили 7500 тис грн у касу, і 100 доларів на руки.