"Антонов" назвав причини співпраці з Росією

Державне підприємство "Антонов" підтвердили та пояснили співпрацю з російською компанією "Волга-Днепр", запевнивши, що не порушують законодавство України

Про це повідомляє прес-служба компанії.

"Державне підприємство "Антонов", є розробником авіаційної техніки та, відповідно, утримувачем сертифікатів типу літаків "Ан", зокрема, транспортного літака Ан-124-100 "Руслан". Саме тому збільшення ресурсів цієї авіаційної техніки – прерогатива виключно ДП "Антонов", - повідомили у компанії.

Там зазначили, що невиконання "Антоновим" і Україною обов’язків, обумовлених цілою низкою міжнародних правил та вітчизняним законодавством, призведе до застосування відповідних міжнародних санкцій. Зокрема – до заборони міжнародних польотів літаків марки "Ан", а також до передачі функцій розробника іншим органам, вповноваженим країною-експлуатантом повітряних суден (ПС).

"Невиконання своїх прямих обов'язків підтримувати цивільні літаки марки "Ан" призведе до втрат ліцензій розробника, дозволів на авіаперевезення та втрат ринків", – зазначили на підприємстві.

У компанії зазначили, що відповідно до чинних міжнародних стандартів та установчих матеріалів у галузі підтримання льотної придатності, які викладені в Додатку 8 до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію ICAO "Льотна придатність повітряних суден" та в Керівництві ICAO з льотної придатності, Doc 9760, організація-розробник залишається відповідальною за збереження цілісності конструкції літака.

Для відомств цивільної авіації представники організації-розробника зобов’язані залишатися контактними особами при вирішенні проблем, які можуть вимагати розробки корегувальних заходів.

"Саме з метою дотримання своїх зобов’язань, за міжвідомчим узгодженням з повноважними міністерствами та відомствами України, згідно з листом-роз’ясненням Держекспортконтролю України, на договірній основі фахівці ДП "Антонов" виконають роботи з оцінки технічного стану літака Ан-124-100 "Руслан" ТОВ "Авіакомпанія "Волга-Днепр", що не входить до переліку компаній, до яких згідно з рішенням РНБО України застосовуються санкції.

Зазначений літак має Свідоцтво про реєстрацію цивільного ПС та може використовуватися тільки з метою забезпечення потреб громадян та економіки. Таким чином, ДП "Антонов", як розробник авіаційної техніки, діє відповідно до чинного законодавства України та міжнародних авіаційних правил", - зазначається у повідомленні.

У компанії також нагадали, що з 2016 року повністю припинено співробітництво між ДП "Антонов" та ТОВ "Авіакомпанія "Волга-Днепр" в напрямку надання послуг з повітряних перевезень великогабаритних та нестандартних вантажів.