Росія жодного разу не пустила українських консулів до чотирьох політв'язнів-кримчан

Українських консулів не пустили до чотирьох українських політв'язнів за весь час їх незаконного утримання у Росії

Про це повідомила речник МЗС України Мар'яна Беца у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні є четверо політв'язнів, до яких не було допуску консулів. За весь час доступу не було взагалі до Сенцова, Кольченка, Ваїтова та Сайфуллаєва", - розповіла Беца.

За її словами, російська сторона мотивує відмову тим, що всі незаконно заарештовані є кримчанами, а отже, начебто громадянами РФ.

Олег Сенцов разом із Олександром Кольченком був затриманий представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в "організації терактів" на окупованому півострові.

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням "у терористичній діяльності на території Криму".
Сенцов спершу відбував покарання у Якутії.

13 жовтня 2017 року стало відомо, що росіяни етапували Сенцова у Заполяр'я.

7 вересня 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Ферата Сайфуллаєва і Рустема Ваїтова до п'яти років позбавлення волі по "справі Хізб ут-Тахрір".

Мусульманська політична організація "Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною в Росії. Правозахисники вважають заарештованих кримчан політичними в'язнями.