Вчені з'ясували, як астероїд призвів до загибелі динозаврів

Завдяки комп'ютерному моделюванню вчені з'ясували, що астероїд, який викликав вимирання динозаврів, заповнив атмосферу сіркою і вуглекислим газом

Таким чином, він викликав набагато серйозніші зміни клімату, ніж передбачалося раніше, пише Fox News.

Для того, щоб отримати уявлення про те, наскільки драматичною була зміна клімату через дні, місяці і роки після падіння астероїда, вчені покладалися на комп'ютерні моделі зіткнення. Дані грунтувалися на знанні місця удару, яким в даний час вважається кратер Чиксулуб поблизу краю півострова Юкатан в сучасній Мексиці.

Передбачається, що зіткнення із Землею відбулося на швидкості як мінімум 1 кілометр в секунду під кутом 60 градусів. Попередні комп'ютерні моделі зіткнення Землі з астероїдом не враховували швидкість руху газів.

Однак, удар, мабуть, викинув близько 325 мільярдів тонн сірки і 425 мільярдів тонн вуглекислого газу - це втричі більше сірки і втричі менше CO2, ніж вважалося до цих пір, і приблизно в 10 разів більше, ніж всі глобальні викиди за 2014 рік.

З цієї причини температура планети впала на 26°С - тобто стала в середньому нижче нуля - і трималася на цьому рівні як мінімум три роки після зіткнення. В результаті похолодання спочатку скоротилася кількість рослин, потім вимерли травоїдні динозаври, а потім і хижаки.