Глава МЗС Польщі демонстративно не відвідав львівський музей через "польську окупацію"

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський під час свого перебування у Львові демонстративно відмовився заходити у музей після слів його директора про "польську окупацію" міста Лева

Про це пише "Радіо Свобода".

Інцидент стався перед входом у львівський музей "Тюрма на Лонцького". У програмі були відвідини музею, але польський міністр розвернувся на вході.

"Міністр (Ващиковський, - ред.) запитав у мене, чи Західна Україна була окупована у 1918 році. Я відповів, що так, що це була окупація. Відтак він різко розвернувся з порога і не зайшов у музей. Це було, на мою думку, зроблено зумисно, це зумисний політичний крок", - прокоментував директор музею Руслан Забілий.

Повідомляється, що Ващиковський лише поклав квіти до пам’ятника жертвам комуністичних злочинів, що поблизу музею "Тюрма на Лонцького". 

Раніше 5 листопада Вітольд Ващиковський заявив у Львові представникам польських медіа, що Польща очікує від України реальних кроків щодо українсько-польського примирення у питаннях спільного історичного минулого і що українські пам’ятники, які збудовані в Польщі незаконно, без згоди польської влади, повинні бути визначені як нелегальні, а їхній демонтаж залежить від місцевого самоврядування.