Серби встановили пам'ятник Чуркіну за те, що Росія ветувала визнання геноциду боснійських мусульман

Боснійські серби встановили пам’ятник померлому постпреду Росії в ООН Віталію Чуркіну за ветування резолюції, яка пропонувала визнати масове вбивство мусульман у Сребрениці в 1995 році геноцидом

Про це повідомляє "Європейська правда".

Пам'ятник відкрили у Східному Сараєво – окрузі у Республіці Сербській, яка входить до складу Боснії та Герцеговини. У церемонії взяли участь представники місцевої влади та посольства Росії в Боснії і Герцеговині. Пам’ятник встановлено біля входу в музей сучасної історії Республіки Сербської. Він являє собою чорну мармурову плиту з портретом Чуркіна та написом "Віталій Іванович Чуркін (1952-2017). Спасибі за російське "Ні".

Різанина мусульман у Сребрениці - найкривавіше масове вбивство в Європі після Другої світової війни. Сребреніцькій анклав, оголошений Радою безпеки ООН у квітні 1993 року "зоною безпеки", 11 липня 1995 року взяла армія боснійських сербів. Міжнародний трибунал по Югославії встановив, що було вбито 7-8 тис. чоловіків із числа боснійських мусульман. Людей вбивали солдати Армії Республіки Сербської під командуванням генерала Ратко Младича.

8 липня 2015 року Радбез ООН розглядав підготовлений Великою Британією проект резолюції щодо подій в Сребрениці, що пропонував визнаєти різанину актом геноциду. Постійні члени Радбезу Франція, Велика Британія та США і непостійні Чад, Чилі, Йорданія, Литва, Малайзія, Нова Зеландія та Іспанія підтримали документ.

Постійний член Радбезу Китай, і непостійні Ангола, Нігерія і Венесуела утрималися. Росія проголосувала проти резолюції, заблокувавши її прийняття.