Нові закони про кіно приваблять до України світових режисерів і підтримають вітчизняного виробника, - депутат

Ухвалені Верховною Радою закони про кінематограф зроблять Україну привабливішою для іноземних режисерів і допоможуть розвитку вітчизняної кіноіндустрії

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності депутат "Народного фронту" Микола Княжицький, передає Еспресо.TV.

"Ми ухвалили базовий закон про кінематограф. Цей закон передбачає певні пільги, наприклад, з ПДВ, з безмитного тимчасового ввезення обладнання для зйомок фільмів, щоб західні компанії могли приїжджати знімати фільми в Україні, щоб знімали фільми про казкових персонажів і фентезі не десь у Новій Зеландії та Словаччині, а в наших українських Карпатах. Якщо ці зйомки будуть тут, ці люди сплачуватимуть кошти до українського бюджету. Все це регулюється двома додатковими законопроектами, які дозволяють запустити закони про підтримку українського кінематографу, прийняті раніше", - сказав Княжицький.

Нардеп пояснив, що скасування до 2023 року ПДВ і митного податку на ввезення товарів для кіновиробництва допоможе перетворити українську кіногалузь на бізнес.

"Ми це приймаємо на якийсь час. Сподіваємося, що кіно і телевізійна галузь нарешті стануть бізнесом. Якщо хочемо зняти українську класику, не завжди це легко зробити бізнесом одразу, деколи для цього потрібна державна підтримка", - сказав депутат.

Княжицький також зазначив, що український кінематограф потребує підтримки в умовах протистояння Росії, яка використовує кіно як пропаганду.

"Країна-агресор, яка є нашим конкурентом і колонізувала нас упродовж багатьох років постійно і дуже давно підтримує власний кінематограф, використовуючи як пропаганду. Часи минають, з'явився інтернет, а кіно все одно для нас найважливіше. Тому ці закони вкрай потрібні", - підсумував голова парламентського комітету з питань культури і духовності.